Ballooncontract

Wil je graag altijd in een relatief nieuwe auto rondrijden, waarmee je van ongemoeid en modieus rijgenot verzekerd bent? En ben je niet vermogend genoeg om de aanschafkosten voor een gloednieuw model telkens uit eigen middelen op te brengen? Dan is een balloncontract bij een autodealer een overweging waard. Middels deze financieringsformule kun je elke 3, 4 of 5 jaar de auto vervangen voor een nieuw model.

Het is een speciale vorm van huurkoop (verkoop op afbetaling) waarbij je gedurende de looptijd van de overeenkomst slechts een deel van de aankoopsom terug betaalt. Het resterend gedeelte, de zogeheten ballon, wordt met de autodealer terug verrekend wanneer je het bestaande voertuig inruilt voor een nieuwe. Een balloncontract lijkt hierdoor enigszins op een leaseverbintenis, maar in de praktijk zijn er een aantal fundamentele verschillen tussen deze twee overeenkomsten.

Mevr. Goossens sluit een balloncontract.

Mevrouw Goossens wil voorkomen dat de auto haar ooit ergens in de steek laat vanwege een technisch of motorisch mankement. Ze wil daarom beslist niet rijden in een wagen die ouder is als vier jaar. Ze besloot reeds in 2010 om een balloncontract af te sluiten bij een vertrouwde autodealer.

Mevr. Goossens kocht toen een gloednieuwe Renault Twingo.

Aanschafwaarde: 11.077 euro.
In de overeenkomst werd opgenomen dat 65% van de aankoopwaarde in 4 jaar zou worden afgelost en dat de resterende 35% als ballon zou overblijven.

De leensom bedroeg dus 7200 euro.
De rente op de lening (JKP) was 9.7%.
Elke maand loste Mevr. Goossens 182 euro af.

Mevr. Goossens sluit in 2014 een nieuw balloncontract.

In 2014 reed Mevr. Goossens de Renault Twingo terug naar de autodealer en koos meteen een splinternieuwe Opel Corsa uit. Aanschafwaarde: 13.470 euro.

De calculatie van het nieuw balloncontract in drie stappen:
Stap 1: Over het eerste contract bestond nog een restschuld van 3877 euro (de ballon van 35%).
De ingeruilde Renault Twingo werd door de autodealer getaxeerd op 4477 euro.
Dit leverde Mevr Goossens dus een positief saldo van 600 euro op.

Stap 2: Het positief saldo van 600 euro wordt van de aanschafprijs van de nieuwe Opel Corsa afgetrokken.
Deze bedraagt nu 12.870 euro.
Het nieuwe balloncontract krijgt dezelfde voorwaarden als de vorige.
Een looptijd van 4 jaar, 9.7% JKP en een ballon van 35%.

Stap 3: De nieuwe leensom bedraagt 8363 euro (65% van 12.870 euro).
Mevr. Goossens zal tot 2018 elke maand 211 euro aflossen.

Noot: In bovenstaand voorbeeld zijn de kosten voor de verzekering van de auto niet meegenomen. Indien de autodealer de verzekering afsluit (wat doorgaans het geval is) worden de kosten hiervoor toegevoegd aan de leensom.

Andere opties bij een balloncontract.

Bij een balloncontract ben je aan het eind van de overeenkomst niet verplicht om de auto in te ruilen bij de autodealer voor een nieuw model. Je kunt ook voor een van de volgende opties kiezen.

  • -Je kunt de auto behouden en de totale restschuld (de ballon) in één termijn contant aan de autodealer voldoen. De wagen wordt dan automatisch meteen jouw volledig eigendom.
  • -Je kunt de auto behouden en over de restschuld met de autodealer een financieringsovereenkomst afsluiten. Dit zal doorgaans een standaard verkoop op afbetaling worden aangezien het voertuig na 4 jaar te oud is voor een klein ballonkrediet.
  • -Je kunt de auto ‘terug verkopen’ aan de autodealer. Indien het voertuig op dat moment meer waard is dan de restschuld krijg je het verschil uitgekeerd. Wanneer de wagen minder waard is zul je het verschil moeten bijleggen.

De keuze voor de afhandeling van het balloncontract mag je achteraf maken. Hou er wel rekening mee dat de autodealer niet verplicht is het voertuig terug te nemen.