Groene lening

Het is een gunstige tijd om de muren en ramen van de woning extra te laten isoleren, om zonnepanelen op het dak te plaatsen voor de eigen opwekking van energie of om de oude verwarmingsketel eens eindelijk te vervangen door een nieuwe milieuvriendelijke installatie. Vrijwel alle banken in België bieden een extra lage rente aan op verbouwingsleningen die bestemd zijn voor ecologische aanpassingen aan de woning.

Energie en verwarming krediet, woonlening eco & protect, energy@home, ecokrediet of gewoon groene lening zijn een aantal van de commerciële namen die de financiële instellingen gebruiken voor deze kredietformule. De JKP op groene leningen ligt gemiddeld 1.2% lager dan die op een normale renovatielening.

Noot:De groene lening is in 2009 door de overheid bedacht om energiebesparende verbouwingen te stimuleren. Tot januari 2012 werd door de staat een rentekorting van 1.5% aangeboden op dergelijke leningen. Ook indien ze bij particuliere instellingen werden afgesloten. De regeling geldt niet meer, maar de aanzet heeft wel het gewenste effect gehad op het kredietaanbod van de banken.

Zijn banken zo begaan met het milieu?

Waarom zou een commerciële instelling mij een rentekorting aanbieden wanneer ik energiebesparende verbouwingen aan mijn woning doorvoer, is de vraag die waarschijnlijk meteen in de gedachten opkomt. Het antwoordt moet in eerste instantie niet in de bescherming van het milieu gezocht worden, maar bevat de volgende logica.

 • -De energierekening beslaat gemiddeld 30% van de woonlasten,
 • -je besluit energiebesparende investeringen aan de woning door te voeren,
 • -de energierekening gaat omlaag,
 • -je houdt maandelijks meer geld over,
 • -je bent beter in staat om de lening terug te betalen,
 • -derhalve herbergt een groene lening een lager risico dan een renovatielening,
 • -en zijn de banken bereid een lagere rente aan te bieden.

Noot: Bij normale verbouwingen, zoals het moderniseren van de keuken, het aanleggen van een buitenterras of de installatie van een nieuwe doucheruimte, gaan de maandelijkse woonlasten vrijwel altijd omhoog.

Wat zijn de criteria voor een groene lening.

De technische criteria voor een groene lening werden bij de introductie van de formule in 2009 door de overheid gedefinieerd. Hun wetskracht zijn ze inmiddels kwijt, maar nagenoeg alle banken gebruiken deze criteria nog steeds als leidraad. Verbouwingen aan de woning zijn groen wanneer de begroting is gebasseerd op de volgende aanpassingen:

 • -Vervanging van oude stookketels.
 • -Onderhoud van de stookketel.
 • -Plaatsing van een systeem van waterverwarming door zonne-energie.
 • -Plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie.
 • -Plaatsing van alle andere uitrustingen voor de productie van geothermische energieopwekking.
 • -Plaatsing van dubbele beglazing.
 • -Plaatsing van dak-, vloer- en muurisolatie.
 • -Plaatsing van thermostatische kranen of een kamerthermostaat met timer.
 • -Uitvoering van een energieaudit.

Een aanvraag voor een groene lening zal onder normale omstandigheden moeten worden ondersteund met offertes van een gevestigde installateur. Als zelfklusser kun je natuurlijk altijd m.b.v. facturen proberen de intentie hard te maken. De banken behouden zich het recht om een eigen inschatting te maken.

Als consument heb jij het recht om wanneer je de ene bank niet hebt kunnen overtuigen je het vervolgens bij een andere bank kan proberen. Het percentage van de begroting dat groen-gerelateerd moet zijn verschilt tussen de instellingen. Sommige banken hanteren een percentage van minimaal 80% terwijl anderen een percentage van minimaal 50% voldoende vinden.

Wat is de rente op groene leningen.

Op groene leningen passen de banken een jaarlijks kosten percentage (JKP) toe die ligt tussen de 2.6% en 4%. In het percentage zijn naast de bankrente ook de administratiekosten en de kredietprovisie opgenomen. Het JKP is de enige kostenpost bovenop de leensom en wordt gemakshalve verdeeld in gelijkmatige maandelijkse betalingen. Doe online een simulatie op de verschillende websites van de banken om een beeld te krijgen van de maandelijkse aflossing die verbonden is aan een specifieke leensom voor een specifieke looptijd.