Renovatielening

Het terras uitbreiden, de garage verruimen, de doucheruimte moderniseren of gewoon de woning een frisse opknapbeurt geven kan allemaal gefinancierd worden met een renovatielening. Het is een speciaal ontworpen formule om woningbezitters snel in de gelegenheid te stellen aan extra geld te komen voor een gewenste verbouwing. Een renovatielening simulatie kan U helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Er hoeft hierbij geen hypotheek op de woning worden gegeven. Banken en andere geldverstrekkers bieden een renovatielening onder diverse condities aan en gebruiken graag hun eigen commerciële naam voor de formule, zoals ‘comfort thuis lening’, ‘werken en decoratie’ of ‘lening werkzaamheden’.

Noot: Bij een aantal banken kan een renovatielening slechts voor specifieke verbouwingen aangewend worden. Het gaat in deze meestal om renovaties die het wooncomfort direct verhogen, zoals het vernieuwen van de keuken of badkamer, het verruimen van het terras of de aanleg van een zwembad. Voor algemene verbouwingen moet bij deze instellingen een hypothecaire lening worden aangevraagd (of uitbreiding op de reeds lopende hypotheek).

Kenmerken van een renovatielening

Renovatieleningen vallen wettelijk onder de kredietformule van een lening op afbetaling. Dat de banken voor de lening hun eigen commerciële namen gebruiken verandert hieraan niets. De opbouw en afhandeling geschied volgens de principes van een LOA.

  • Er is geen hypotheek aan de lening verbonden.
  • Er is sprake van een vaste leensom.
  • Er is sprake van een vaste looptijd.
  • De leensom moet gedurende de looptijd in evenredige aflossingen worden terug betaald.

Hoe hoog kan de leensom zijn bij een renovatielening?

Het maximum bedrag dat middels een renovatielening geleend kan worden is bij vrijwel elke kredietverstrekker anders. En de verschillen zijn aanzienlijk, variërend van maximaal maximaal 30.000 euro bij Bank A tot maximaal 75.000 euro bij bank B. Hou er wel rekening mee dat de maximum leensom niet voor elke klant geldt. Een bank die bijvoorbeeld 50.000 euro als maximum aanhoudt kan beslissen dat een bepaalde kredietaanvrager op basis van het persoonlijk profiel (inkomen, e.a.) niet meer dan 20.000 euro kan lenen.

Als minimum leensom voor een renovatielening hanteren de meeste instellingen een bedrag rond 2000 euro.

Hoe lang mag de looptijd zijn van een renovatielening?

Doorgaans wordt de maximum looptijd gekoppeld aan de leensom. Dit houdt in dat voor de lagere bedragen een relatief kortere maximale looptijd geldt en voor de hogere bedragen een relatief langere looptijd. De absolute maximum looptijd voor renovatieleningen is 10 jaar.

Een verhoudingsschema zou er in de praktijk als volgt uit kunnen zien.

Leensom Maximale Looptijd
€5000 24 maanden
€10.000 40 maanden
€20.000 60 maanden
€40.000 90 maanden
€75.000 120 maanden

Tabel is slechts een fictieve voorstelling.

Wat is de rente op een renovatielening?

Omdat er bij een renovatielening geen sprake is van hypotheek of ander onderpand ligt de rente hoger dan bij een hypothecaire lening. De rente ligt daarentegen lager dan bij andere leningen op afbetaling zoals een persoonlijke lening. Immers wordt bij een renovatielening het geleend kapitaal geïnvesteerd in een object met waarde. De JKP die banken op renovatieleningen hanteren kan in de gunstigste gevallen rond de 4% liggen.

Noot: JKP is het jaarlijks kosten percentage waarin naast de bankrente ook alle andere kosten rond een lening, zoals administratiekosten en provisies, zijn verwerkt.

Groene renovaties.

Wanneer de verbouwingen aan de woning gepleegd worden met als hoofddoel het verlagen van het energieverbruik wordt gesproken over groene verbouwingen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak, het extra isoleren van de muren of het vervangen van de oude stookketel voor een nieuw milieuvriendelijk model. Voor dergelijke renovaties aan de woning kun je bij de bank een aanvraag doen voor een groene lening. Op groene leningen hanteren de banken een lagere bankrente (JKP) dan op een standaard renovatielening. Verder zijn de opbouw en de structuur van deze twee krediet formules precies hetzelfde.